Projecten 2017/ 2018

Project 2017/ 2018

Renovatie eetzaal en keuken van de basisschool in Mukachevo en slaan 5 waterputten

diaconeaIn de Oekraïense stad Mukachevo staat een school speciaal voor Roma kinderen. Deze school bestaat uit twee vestigingen. Gebouw nr. 1 is voor de eerste vier klassen, gebouw nummer 2 voor de klassen 5 t/m 11. Op de basisschool met gebouw nr. 1 krijgen de kinderen dagelijks een warme maaltijd, wat door de overheid wordt gefinancierd. Zeker op deze Roma school is deze maaltijd erg belangrijk. In de thuissituatie is het geen automatisme om dagelijks eten te krijgen want er is nauwelijks eten voor de kinderen, laat staan een goede warme maaltijd. Deze maaltijd sterkt de kinderen aan, waardoor ze een volle maag hebben en zich  beter in de klas kunnen concentreren. De maaltijd is ook een motivatie om naar school te komen. Wie namelijk de lessen niet volgt, krijgt ook geen eten. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten.

Na een inspectie overwoog de lokale overheid de eetzaal te sluiten, omdat het er te vochtig is en teveel schimmel in de muren zit. Daarom wil Diaconea de eetzaal en keuken opknappen zodat de school open kan blijven.

Tevens zullen er in vijf Roma-kampen 5 waterputten geslagen worden, zodat goed water kan worden gegarandeerd ook in tijden van droogte.

 

 

latrine

Deze projecten zijn inmiddels afgerond.